REVOLUCIÓ I EVOLUCIÓ la diferència és la “R”

Vaig tenir el privilegi d’apropar-me al cicle de conferències per commemorar els 100 anys de la Cambra de Comerç de Girona. El protagonista amb una personalitat i lucidesa excepcionals: Federico Mayor Zaragoza. Va néixer al Barcelona el 1934 i va estudiar farmàcia a la Universidad Complutense de Madrid. Val la pena que rep asseu breument la seva trajectòria a https://ca.wikipedia.org/wiki/Federico_Mayor_Zaragoza
El seu doble vessant d’home de lletres i de ciències es fa palesa en els nombrosos llibres que ha publicat. No només obres científiques, sinó també llibres d’assaig i fins i tot poemaris.
Em va agradar quan va explicar que els científics tenen molt coneixement però no saben com aplicar-lo. Creu que els empresaris són els que s’avenen al risc d’aplicar els coneixements científics i, per això , cal que científics i empresaris treballin molt estretament. Va defensar a les empreses com a la millor eina per aconseguir el benestar per la societat. També va insistir que hi ha empresaris bons que la societat ha d’ajudar i impulsar i empresaris dolents (especuladors i en els darrers temps alguns banquers) que la societat no els ha d’ajudar sinó penalitzar.
Mayor Zaragoza és un home que vol canviar el món, que vol reduir els conflictes i eradicar la pobresa, però sempre amb un mètode i amb una estratègia.
I per finalitzar la conferència, ens va il·lustrar amb la següent anècdota: [quan era rector de la Universitat de Granada, vaig escriure a la pissarra, en una de les classes de Bioquímica que procurava donar de ta nt en tant, una paraula que va produir perplexitat i un prolongat murmuri entre els estudiants: “REVOLUCIÓ”. Després, poc a poc, vaig esborrar la “R” i els vaig dir: “EVOLUCIÓ” és la solució, és la que la naturalesa ve practicant sàviament des de l’origen dels temps. Però no oblidem que, quan per inèrcia vivim aferrats al passat, la “revolució” és inevitable. I amb el guix vaig afegir de nou la “R”.
Per això, els vaig dir abans de començar a parlar del metabolisme hepàtic, “imitin a la natura en la seva conducta: conservin el que creguin que cal conservar i canviïn el que pensin que cal canviar. L’esdevenir està per fer ( no m’he cansat de repetir), i el futur ha d’inventar-se en gran mesura. Siguin lliures i responsable s. La diferència entre REVOLUCIÓ I EVOLUCIÓ és la “R” de responsabilitat.
Els sistemes en què els rics són cada vegada més rics i els pobres cada vegada més pobres poden mantenir-se per la por i la publicitat enganyosa. S’estén la seva durada temporal … però, de sobte, s’enfonsen. Siguem responsables. Evolucionem a temps. No ens deixem entretenir més per un immens aparell mediàtic que ens obnubila ].

Cal que seguim l’estela de Mayor Zaragoza i tal com ens esperona exercim les “R” de responsabilitat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *