Mirant al món des d’Olot a través d’unes ulleres!

Vaig conèixer en Miquel Fluvià per un atzar professional. Per la manera innovadora de pensar d’aquell paio sabia que en podria aprendre molt. Hi ha qui pensa que ser emprenedor no és qüestió d’aprenentatge sinó de caràcter. A molts emprenedors ens pot ser de molta utilitat convidar l’empresari Miquel Fluvià a fer un viatge al túnel del temps fins a l’època en que va posar en marxa www.optimoda.com.

No sé del cert quan vaig començar a ser conscient de l’existència de l’ecomerç. Tinc la sensació que el primer que me’n va parlar va ser precisament en Miquel. Va començar el projecte de www.optimoda.com l’any 2000, en conseqüència, el 2010 va celebrar els seus primers deu anys. A l’any 2000, el nostre emprenedor tenia dues òptiques a la ciutat d’Olot i va tenir la idea d’obrir-ne una tercera amb pàgina a Internet. Penseu que al 2000 hi havia molt pocs internautes i era molt poc habitual tenir adsl a les cases.

“Vaig tirar el projecte endavant per il·lusió, de fet no tenia ganes ni que funcionés ja que el meu objectiu era el comerç físic”, m’explica. Li pregunto si ser emprenedor és qüestió d’aprenentatge o de caràcter. Ràpidament diu: “De caràcter! L’aprenentatge és necessari però és fàcil abandonar. No hi ha res fàcil. De fet, si www.optimoda.com és viva és perquè hi ha caràcter. Va estar molts anys perdent diners. El més senzill era abandonar”.

De tota manera, el que vull destacar és que, ens aquells temps, impulsar un projecte de venda per Internet, i amb un producte tant poc comprat a la xarxa com les ulleres, resultava increïble, un miracle! I sorpresa!, va funcionar. “De sobte anava creixent i estava fent una cosa que no feia ningú”, assegura. Va tenir l’habilitat, per no dir el talent, del que en màrqueting en diríem satisfer les necessitats d’uns clients que cap especialista ni cap gran companyia havia estat capaç de detectar.

En aquells primers anys hi va haver moments crítics, i més a Internet. Però tot necessita un recorregut. Va ser impressionant quan la revista My computer, al 2003, va posar al rànquing d’ecomerç a l’Estat espanyol, en primer lloc El Corte Inglès i en segona posició www.optimoda.com. Que quedi clar, de tota manera, que en aquells moments en el nínxol de mercat de l’Estat espanyol de la venda d’ulleres de sol no hi havia ningú més.

Honradament, en Miquel ens comenta: “En realitat a www.optimoda.com no vaig fer ni un pla de negoci, ja que no era rendible. Sempre he reconegut que va ser concebut com una eina de suport al meu negoci físic i sé que encara n’és un apèndix. No hi ha grans beneficis a Internet, i continuo endavant perquè em crea benefici afegit per la possibilitat de generar més rotació. Mireu, perquè ens entenguem, és una avantatge competitiu que genera més venda perquè tinc més rotació d’estoc”.

Doncs bé, en aquesta empresa actualment hi treballa una persona a jornada completa, tot i que com ja us imagineu el seu ideòleg hi dedica molt de temps. En aquests anys ha cercat noves oportunitats canviant fins a tres vegades la web, millorant la navegació, la rapidesa i afegint més sistemes de pagament.

Efectivament, en aquest producte el valor afegit està en oferir una gran varietat de mercaderies especialitzades i un molt bon preu en la venta d’ulleres de sol. Potser (bé, segur!), la gent ha perdut la por a comprar per Internet.

Tot i que es fàcil de deduir, a nivell de l’estat espanyol www.optimoda.com és un referent. És curiós això de la comercialització a Internet: no sabia que només hi ha 10 webs que funcionen bé a nivell d’òptica a la península ibèrica.

Respecte al punt feble del negoci, en Miquel ens confessa: “Per si sol no funciona. De fet, els negocis d’Internet perquè funcionin necessiten internacionalitzar-se i això requereix d’una gran inversió, és a dir, de bombolles especulatives molt grans”.

Hi ha qui diu que per evitar el fracàs cal saber per què s’acostuma a fracassar. L’impulsor d’Optimoda pensa que el fracàs no es pot evitar. Si algú no aconsegueix fracassar mai, es confiarà i acabarà fracassant. Als nous emprenedors els aconsella que treballin molt i amb criteri.

Miro en Miquel fixament i li etzibo: “Partint de la base que penses que a Internet, tant abans com ara, els projectes al principi són un fracàs i necessiten d’un gran recorregut i una gran inversió, el meu nou pla d’ecomerç segur que serà un fracàs!” Ell em respon: “Crec que la idea de www.unicbuy.com és molt bona i es diferencia dels projectes existents. La idea és la clau de l’èxit. La dificultat que tindràs és ser-li fidel. Ah, i el nom és molt encertat. M’agrada!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *